Gaji Jurutera VS Pegawai Perubatan

Tadi sembang ngan housemate tentang gaji kumpulan professional jurutera dan pegawai perubatan. Tak sabar nak pegang duit. HuaHuaHua. Google punya google, at last jumpe la bendalah ni.

Tangga Gaji Kerajaan Tidak Termasuk Elaun Kehidupan Bahagia Untuk Jurutera >.<





Tangga Gaji Kerajaan Tidak Termasuk Elaun Kehidupan Bahagia Untuk Doktor




Sejurus meneliti jadual-jadual ni secara kasarnya....reaksi aku "Alaaaaaaaa..........>.<"

Tapi seb baik aku memang rajin google-google, jadi aku jumpe lagi satu  jadual yang cantik sket. Cantik sebab ade elaun-elaun kehidupan bahagia. HeHeHe.


JURUTERA
(AWAM)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(ELEKTRIK)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(ELEKTRONIK)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(MEKANIKAL)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(KIMIA)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
kredit kepada sumber jadual

So campur tolak darab bahagi...hmmm.....dekat 3 ribu jugak lah ek? Boleh la beli rumah, kahwin, honeymoon dan buat perkara gedik yang lain seperti beli rumah banglo 3 tingkat, kahwin di Palace of the Golden Horses dan honeymoon menjelajahi Europe. Suke2!! >.< 

PANG! PANG! PANG! PANG!

Tiga tamparan dari kiri, kanan, atas dan bawah hinggap di kepala ku.


Planning nak kencang sokmo! Belajar bagi habis dulu, pastu baru sambung berangan ye. Duit yang ade harus lah berjimat-cermat untuk masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Daripada membazir buat benda-benda pelik, baik beli Suzuki Swift kaler merah untuk bawak g pasar, sebijik Toyota Alphard untuk bawak anak-anak balik kampung dan sebijik Honda Accord untuk bawak pegi opis. Jadi total porch nak kena buat ialah 5 keping, include kereta Mr. D ngn extra for guest. So, sesaper nak datang rumah sila lah car-pool satu kereta SAHAJA k. HaHaHa.

Sudah-sudah lah tu berangan MOON....


(sambil bayang muka Asmak)

Ok, dah rasa sengal berangan lebih-lebih ni. Sape yang dah baca sampai baris ni, thanks sebab bertahan tanpa rasa mual-mual. Aku nak tido dah ni.

Esok last final paper sem ni. Seb baik petang. Jangan la ke laut aku esok. Lepas abis paper sok, nak fokus kat resolutions 2011. Chayok2!!

Good night everyone.



Official letter to Mr. BF

Noor Hafizah Hanim 
Seksyen 9,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor.
__________________________________________________________________________________
Abdullah Zaini
Seksyen 4,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor.                                                                                              29th MARCH 2011


Sir,


Applying For Another Date To Remember
With all due respect, I am referring to the above matter.

2.    This nearly 5 years, you are slowly taken away from me. Burdened by tonnes of projects and documentations. When you got a raise, more and more jobs waiting, less and less time for everything. And I am slowly learning to let you go. Remember about the last entry? I can't hold onto something that I need to let go of. I am learning to give you space and be understanding in order to relief you. What I do is to strike out any unrealistic wishes in my list, considering that they are not so important. 

3.     Do you remember, I had a wish to go to I-City. After months, I still couldn't have even my left foot there. Finally I said, "Fine. It's over." I told you that it was alright not to go. And you really dropped it from the list? Would you please show your precious love and bring me there? It's not like I don't want to go. And the Mines Wonderland too. I have googled it so much just to find reasons and to forget another wish. But it is still OK if we go there dear. Really.

4.       One last point darl. It's getting hard to ask for your help now. You are afraid to make any promise and therefore you will say, "I don't have time." When I ask again you say, "Let see if I got time." Hmmm...frustrating. You always tell me to put myself in others' shoes, those married couples who (just) got kids. But does it make any difference? Do their wives and kids miss them more than a girlfriend can? At least wives and kids are always considered in many cases. Cheers! May a girlfriend turns to be a wife soon. 

5.       In conclusion, I am not trying to make your life miserable. Not in a second. I know that you are stress with your work loads. I would really appreciate it if you give me a chance to ease you. When you are with me, please put aside everything just for a while and enjoy the bless of happiness together. There are times when I love you making fun of me, with me pretending to be so noob. That way, it may loosen your tight chest a little bit and of course, less smokes. 

I hope that you will take this application under your careful consideration. Thank you.


Yours sincerely, 

Someone's Perfect Nightmare



Do you live in this world just to fix everything so that you don't need to let him go? Love can be blind. When he cheated, you said he just didn't want you to be hurt. When he yelled, you said you were the one doing wrong. When he went out with another date, you said guys have needs. 

When people condemned, you said everyone deserves a second chance. Yes and no. Everyone deserves a first second chance, not a second second chance or a third second chance or a fourth second chance. But of course you will still give him a 100th second chance which he don't deserve. 

This is also a reminder for me. Never ever waste the first second chance as you don't deserve another second chances. 


So when will you wake up and scream
NO WAY
NO WAY
NO WAY
NO WAY
NO WAY
NO WAY
NO WAY




Moon Mau Story

Lama gilo tak update. Ntah apa jadi kat dunia blogger. Mesti power blogger yang lain pon merindui entry-entry kontroversi aku lagi. HuaHuaHua!! Ok lah. Quick update sempena lusa nak exam Islamix Studies. Lagi seminggu Linear Algebra plak. Tape...lambat lagi. gagagagaga!!!! hahh...penat dah~


Story Besday Botak

Tadi pegi dinner ngan dak-dak ni. Sape lagi kalau bukan Cik Aishah Haron, En Zhafir dan Brother Botak. Kenapa tak guna encik jugak?? Owh..sebab macam sedap je bila sebut. HeHeHe. Mula-mula mengidam nk makan kat Kerisik. Ala..kedai akak yang menang Jangan Lupa Lirik berdozen-dozen tu. Sampai je dah tutup. Ade notis untuk disewa. Aishh...takkan dah bankrup plak. Food sedap. Sebab tu nak pegi kan. Frust! Frust! Jadi kitorang pusing-pusing Bangi sampai la Dusun. Makan manyak wooo...otak-otak yang sedap...LaLaLa~




Inilah besday uncle kitorang.. Dah tua kan? HeHeHe...Kesian die sebab terpaksa melayan karenah anak-anak kecil yang hot molek belaka ni. Kenapa strike? Owh...nanti ada orang tak puas hati. Kenapa aku nak cakap jugak pasal ni? Aku kan memang nk tulis entry kontroversi. HaHaHa. Masa ni lilin 2 batang BESAR ngan 1 batang KECIK tengah menyala-nyala. Tu yang apokobondo pon tak nampak ni ha. Kamera tak canggih. Sob Sob.






Selepas lilin ditiup, paksa Botak potong kek cepat-cepat. Curious rasa guano. Kalau tetibe rasa camharem, boleh tarik balik. HaHa. Tapi not bad la...Dah nama pon blackforest. Apa lagi nak rasa kan? Tak de la...takut chef tu tertuang kicap ke masa buat kek sebab excited tengok Samson Delaila tv3 tu. Tengok muka Zhafir pon tak sabar. Oh ye, otak-otak tu la yang kitorang makan. Sekarang dah siap hadam pon. Pakai NKVE maa..express sajerrr~






Close up kek yang kitorang rembat kat Kedai Kek 100% bumiputera. Die siap letak kat pintu tag bumiputera ni. Akak tu cakap kek chocolate moist dah abis. Isk Isk... Dapat yang tu mesti tangkap leleh la. Ala...wat pe susah, rembat Choc Mud sudah kan?


p/s : tengs belanja (^0^)


_____________________________________________________________


Something I think interesting to share. Cekidout!


Macam-macam plak...


HaHa...Mix yang bagus.


Aku nampak bukit-bukau je...tak paham.


Dah la..malas nak pikir.


Geli dowh...kueh baby hamster? Oh TIDAKKK!!!

k, tido. 

~nite.nite~



Few Memories


I always talk about my crime partner but never put a picture of her right? So presenting to all my reader Miss Azra Atiqka. hehe... I bet she can't even remember where the hell I snap this funny side of her. And this pic became her caller image since then. Whenever she called me as she walked alone down the alley, I could see her...teeheeee (^_^)


_____________________________________________________________



video


I found this short video in one of my folder. Yeah...it's a memory. It was the first time I saw the snow falling out of my window. The very jakun me didn't waste any second to grab my phone and capture this moment. Thanks to my jakuness, now I still can watch the snow falls whenever I want~


p/s : b, I really forgot that I had something to show you until I watched this again. 
b, tengok salji turun..cantik kan???

_____________________________________________________________


video

My first semester there. This was a Physic lecturer with Herr Prof. Dohlus. I think he was demonstrating the projectile. He was so funny that others couldn't stop laughing at him. I was the only student who made a video of this. Well, jakun. But thanks for my jakuness once again, whenever I miss to be in that class, I still can right? (^^,)

_____________________________________________________________


Nevertheless, it is still a good memory that I never intend to wash it away. Lightning does strike the same place twice, at least I believe it.






Kasih sayang Hanisah Ismail

Aku balik rumah, bukak laptop dan bukan Facebook. Ada satu meseg dalam inbox daripada rumate sem lepas yang sentiasa rindu kat aku. Haha. Disebabkan ada anasir2 anonymous jahat yang dengki ngn aku, aku detest semua anonymous buat masa sekarang. Sorry ye Neysah... Sorry jugak kepada reader anonymous lain yang tak boleh komen. Time will heel anything. Thanks for your care Ney-Chan ;)


Kakmoon, ini artikel drpd iluvislam.com. bile nisah bace jeh artikel nih, terus teringat post kakmoon "Dia sedang berbicara dengan ku". At first nak post comment kat blog tu sndiri tpi xboleh. Konon nak jadi anonymous yg boleh mbuatkan kakmoon tidur pom xlena memikirkan siapa yg care sgt kat kakmoon kan. hehehh. tpi at last kne jgak terus terang tang tang post kat kakmoon. harap kakmoon dpt ambil iktibar lah dari artikel ni ehh. selamat membaca. love you +---(^_^)---+
_____________________________________________________

Tuhan yang beri kita rezeki, dan hanya Dia yang berkuasa mengambilnya semula.

Duit dalam genggaman kita, dalam akaun bank, dalam poket seluar mahu pun beg duit belum tentu lagi menjadi milik kita. Bila-bila saja kita mungkin kehilangannya.

Andai ditakdirkan kita mati hari ini, kita kembali kepada-Nya dengan tangan yang kosong. Tanpa wang, tanpa harta. Semuanya milik Allah. Dan Dia berhak atas segalanya.

Allah swt berfirman;

"Dan ketahuilah bahawasanya harta dan anak itu sebagai ujian bahawa sesungguhnya Allah pada sisi-Nya itu adalah ganjaran yang besar." - [Surah al-Anfal : 28]

"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar." - [Al-Baqarah 2:155]

Bila diuji, bersabarlah wahai hati.

Musibah datang dalam pelbagai cara. Musibah dan ujian merupakan tarbiyah daripada Allah bagi mereka yang celik hati dan akalnya.

Bila diuji, bagaimana penerimaan kita terhadap musibah tersebut? Apakah kita menerima ujian dari-Nya dengan hati yang terbuka, berlapang dada dan kembali muhasabah diri, memperbaiki kelemahan diri dan meningkatkan lagi amalan seharian..

Atau bagaimana?

Jarang sekali kita bersyukur dengan ujian yang diberikan. Sedangkan mungkin juga, ujian itu merupakan salah satu peringatan kepada kita, supaya kembali dekat kepada-Nya, agar perbanyakkan amalan kepada-Nya, menadah tangan bermohon doa kepada Dia. 

Moga kita dijauhi dari api neraka dan dimasukkan ke syurga.

Kerana Dia kasihkan kita. Sekali-sekala Dia 'mengejutkan' kita dari lena yang panjang. Menyedarkan kita dari kealpaan dan kelalaian.

Kerana semuanya milik Dia. Dia memberi kepada sesiapa yang Dia ingini sebagaimana firman-Nya;

"Sesungguhnya Rab (Tuhan)mu melapangkan rezeki kepada sesiapa yang Dia (Allah) kehendaki dan menyempitkannya; sesungguhnya Dia (Allah) terhadap hamba-hamba-Nya (Allah) adalah al-Khabir (Maha Mengerti), lagi al-Basir (Maha Melihat)." - [Surah Al-Israk:30]

Wang dan harta yang kononnya milik kita juga bila-bila masa sahaja jika Dia mahu menariknya kembali, dengan pelbagai cara ia 'pergi' dari kita.

Contohnya tiba-tiba kita kehilangan wang, tercicir atau diragut. Atau mungkin bagi sesiapa yang miliki kereta, tetiba sahaja kereta rosak, atau tayar pecah atau terlanggar pokok, semuanya perlukan wang dan secara tidak lansung, duit itu keluar dari poket kita.

Allah swt berfirman berfirman lagi dalam surah Al-Ankabut, ayat ke-2;

"Adakah manusia mengira, bahawa mereka akan dibiarkan saja, dengan mengatakan: Kami telah beriman, padahal mereka belum lagi mendapat cubaan?"

Maka, bila Allah menguji kita dengan rezeki yang kita miliki. Buka mata. Muhasabahlah, periksa dan koreksi diri sendiri.

Peringatan buat diri saya sendiri adanya. Muhasabah diri sendiri. Mungkin ada sesuatu yang tidak kena, sesuatu yang bukan pada tempatnya yang telah kita lakukan dan Allah mahu 'menegur' kita dengan cara tersebut.

Diriwayatkan dari Anas bahwa Rasulullah bersabda;

Apabila Allah menghendaki kebaikan pada seorang hamba-Nya maka Dia menyegerakan hukuman baginya di dunia; sedang apabila Allah menghendaki keburukan pada seorang hambaNya maka Dia menangguhkan dosanya sampai Dia penuhi balasannya nanti di hari Kiamat. [Hadits riwayat At-Tirmidzi dan Al-Hakim]

Mungkinkah cara kita mendapatkan rezeki itu tidak diberkati oleh-Nya?

Atau mungkin kita lupa untuk mengeluarkan sebahagian dari harta kita ke jalan Allah?

Atau mungkin juga kita menyalahgunakan pinjaman Allah (contohnya kereta) dengan melakukan perkara-perkara yang dimungkari oleh Allah swt.

Suatu peringatan dari-Nya, agar kita tidak terus leka bergelumang dengan perkara-perkara yang dibenci oleh-Nya.

Atau mungkin Allah menguji kita kerana ingin melihat sejauh mana kita menerima ketentuan-Nya. Bersabar dengan dugaan yang telah Dia berikan kepada kita.

Bukankah Allah sayang kepada orang yang bersabar dan menerima ketentuan-Nya dengan hati yang tenang dan redha?

Firman Allah;

"Tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah, niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu." - [At-Taghabun:11].

Bersabarlah wahai hati, sesungguhnya Allah bersama dengan mereka yang sabar dan beriman kepada-Nya.

Allah berfirman lagi;

"Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat sekali kecuali bagi orang yang khusyuk." - [Surah al-Baqarah:45]

"Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh,Allah beserta orang-orang yang sabar." - [Al-Baqarah:153]

Wahai hati, bersabarlah. Jangan berputus asa dan teruskanlah berjuang, mohonlah pertolongan dan perlindungan daripada Allah. Dan yakinlah bahawa cukuplah Allah sebagai penolong.

Bersabarlah wahai hati. Yakinlah bahawa Allah sentiasa ada bersamamu, bila ditimpa musibah, hadapilah segalanya dengan tabah dan ucapkanlah "Innalillahiwainnailaihirajiun".

-Artikel iluvislam.com




S.H.O.E.S

Ok, I'm obsessed with nice shoes again. I think I'll never have enough shoes. Homai...these things are so pretty and seductive. Hantaran nak kasut ni boleh tak?


Awak...would you please get it for me? And I will get myself another shoe rack right away. Please awak o^_^o


An art of the designer. A cuddly sneaker style that fuses a furry teddy bear with chunky metro silhouette. The couple looks so cute together. If I have this, i don't think I have a heart to wear this on the road. 


p/s : I've just learned that this piece cost RM1100++. BLERGHH!!

This one is another one from Adidas. I just found it on their local website. But I've never seen it in store. It's also a designer shoes, an edgy wedge style with wild faux leopard print. Wedges are definitely comfy regardless of the inches!




Otakku short circuit, jadi aku short update

Kawan-kawan, pernah tak korang rasa nak belasah boyfriend korang sampai pengsan? Maksud aku, aku nak belasah Mr. D sampai aku yang pengsan. Sebabnya dia tak nak teman naik atas sampai tingkat 5. Die cakap tinggi sangat. Ceh...anything for you forever la kekunon. Tengok tangga banyak sikit dah longgar lutut. Cit! Poooraaahhhhh!! Perut dah muncit pon tak nak exercise.

|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|

3 hari 3 malam berkampung di library untuk buat project Statics. Rupanya hari ni baru dapat tau yang kitorang dah terlebih buat. Omputeh cakap overdo. Itu la kau Moon...si Yip tu cakap hujung-hujung class, kaki kau sebelah dah kat luar pintu. Tinggal bontot je kat dalam ape kes? Mata telinga toksah citer la.. Memang dah sampai Upten. Oh ye, Upten tu cafe Uniten. Scheiss!

|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|

Final dah nak dekat. 21hb ni kot, ke? Semakin dekat nak exam, semakin aku redha ape nak jadi. Ya Allah, jangan la Engkau bagi aku mengarut sangat dalam exam nanti. Permudahkan lah soalan exam bagi ku. Kurniakan lah aku fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul. Jauhkan lah syaitan yang mengilhamkan aku jawapan macam-macam nanti. Amin...

|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|::|

Kawan-kawan sekalian, bosan tak baca? Aku karang ni sampai muka dah tersembam kat bantal kot. Mata dah tinggal bukaan 1mm. Tapi aku tetap tabah nak update ni. Esok kelas DE. Boleh usyar inspirasi lagi ;) Sem ni dah nak abis. Nampaknya sem depan wajib cari inspirasi baru la. Hehehe.



999 Roses in a Bouquet

I think most of us don't even care about what the roses mean. We might just grab any bouquet that looks beautiful without knowing it's function and give it to lovers, parents, siblings or friends. So, here is what I found on a website. Be sure that you do the right things after this okey ;)

Colour of Roses

Red                      Sincere Love & Respect, Courage & Passion
Send red roses to convey the message of your passionate love for that someone; saying "I love you"
PinkGrace and Gentility, the rose of sweet thoughts.
Send deep pink roses to show your appreciation & gratitude; saying "Thank you" Send light pink roses to convey admiration and sympathy
Yellow
In the Victorian times, yellow roses meant jealousy. But today, they signify friendship, joy, gladness and freedom, the promise of a new beginning.
Send yellow roses to brighten up someone's day; to congratulate your friends and loved ones during Joyous occasions.
White
Spiritual love & Purity, the rose of confession, the bridal rose; "You are heavenly", "I am worthy of you"
Commonly used as traditional bridal bouquet during weddings to symbolize a happy love. You can nevertheless use them to convey the message of "You are heavenly, I miss you"
Lavender
Love at first sight and enchantment
Send lavender roses of course, to convey the message of your "love at first sight" with that special someone. You can nevertheless also send them if you would like to make a special impression.
Orange
Passionate desire, pure enthusiasm and fascination
An excellent choice for a new relationship that you wish to pursue further. It can nevertheless also be referring to a new business partnership.




Number of Roses

- 1 RoseLove at the first sight; you are the one
2 RosesMutual love between both, deeply in love with one another
3 RosesI love you
6 RosesI wanna be yours
7 RosesI'm infatuated with you
9 RosesAn Eternal love, together as long as we live
10 RosesYou are perfect
11 RosesYou are my treasured one; the one I love most in my life
12 RosesBe my steady
13 RosesSecret Admirer
15 RosesI am truly sorry, please forgive me
20 RosesBelieve me, I am sincere towards you
21 RosesI am devoted to you
24 RosesCan't stop thinking about you, 24 hours everyday
33 RosesSaying "I love you" with great affection
36 RosesI will remember our romantic moments
40 RosesMy love for you is genuine
50 RosesRegretless love, this is
99 RosesI will love you for as long as I live
100 RosesHarmoniously together in a century; remaining devoted as couple till ripe-old age
101 RosesYou are my one and only love
108 RosesPlease marry me!
365 RosesCan't stop thinking about you, each and everyday
999 RosesEverlasting and Eternal love




999 roses in a bouquet...is all I wish. Amor eterno.