Korean Drama Fever...why ahh?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ehem....ini adalah contoh karangan bahasa Melayu pasar yang tidak sepatutnya dicontohi oleh remaja belasan tahun yang masih dibelenggu cara-cara membuat karangan yang gebu dan mantap.

Ramai gadis lebih cenderung untuk menempek muka di skrin laptop setiap hari daripada menempek muka di buku Mc GrawHill. Kenapa? Jika ditanya para jejaka normal, sudah tentu mereka akan menjawab para gadis ini mempunyai sindrom suka berangan. Jika ditanya pula kepada para jejaka tidak normal, mereka tidak akan pernah menjawab soalan itu. 

Kenapa?

Ya....kerana mereka hanya akan menyampaikan bisikan-bisikan tentang cerita Korea yang lebih menarik untuk ditengok. 

Tanggapan bahawa para gadis tergila-gilakan cerita Korea kerana kehenseman dan kekacakan pelakon lelakinya adalah kurang benar sama sekali. 

Ada sesiapa yang tidak setuju?? 

Jika anda tidak setuju, anda berada dalam denial mode. Rupanya selama ini anda hanya berada dalam kegelapan. Teruskan membaca untuk mendapat sedikit lampu lilin yang malap-malap.

Sebenarnya, bukan rupa yang menjadi ukuran. Tapi, baju yang mengikut ukuran badan yang menjadi pujaan hati. Para gadis, setuju kah anda bahawa baju-baju yang dipakai pelakon Korea sangat domo domo ohsem??

Dress up mereka sangat stylish dan macam custom made untuk sekor-sekor. Sebabnya aku jalan-jalan kat Malaysia ni macam tak jumpa pon orang pakai baju cenggitu. Maksud aku baju-baju pelakon Korea tidak menggunakan mix and match concept. Ini memang seketul baju tu cun. 


Kalau tak caya sila tengok gambar-gambar ni. Baju-baju ni macam takde jual je kat kedai kan?





Kemeja yang sangat stylo milo. Sesuai untuk badan sedap-sedap.



Ok. Tak nak explain. Sudah terang dong @_@



Tutup mata kanan cepat!!!!! HeHe =)



Winter Jacke yang direka dengan gigih oleh designer. Dengan spec hitam lagi @_@



Winter Jacke bulu-bulu yang nampak macam murahan beli kat Ha Und Em tapi aku rasa ohsem. HeHe.



Sut yang cantik.......



Dari belakang macam ni.......


Banyak lagi sebenarnya..tak larat nak Google. Kredit kat tuan nya ek.

Jadi memang kami para gadis tidak memandang rupa. Seyes! Kami para gadis tak kenal pon sape ntah mamat-mamat ni. Bhahahahahaha :D 

Jika anda masih dalam denial mode, tak mengapa. Anda silalah bertapa 7 hari 7 malam dalam terowong Smart.

Ouh..lupa nak cakap. Aku baru je abis tengok cerita Flower Boy Ramyun Shop. Banyak kali aku gelak sorang-soranG. HaHa. Kisah ala-ala romantic comedy yang banyak flirting. Homai...fainted.

Kesimpulannya, kami para gadis suka tengok cerita Korea kerana:

  1. Dress up yang cantik.
  2. Pelakon Korea tall, fair and handsome.
  3. Storyline yang best.

HeHe (^^,)


Tapi kenapa pula ada para jejaka yang turut meminati cerita korea??



Sebelum pon tak da masalah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Melihat ramai kenalan jauh dan dekat mendirikan rumahtangga, hati berasa dengki dan jeles. Standard la kan? Akhirnya sampai juga ke jinjang pelamin setelah beberapa hari/bulan/tahun bercinta. Beberapa hari??? Ada ke? Pon boleh la...

Setelah 5 tahun bersama, of course la keinginan tu membuak-buak. Untuk pengetahuan semua, pasangan yang berkapel lama-lama ni bukan diorang nak pon mencecah anniversay ke 10. Yang jadi bertahun-tahun tu sebab tak mampu lagi nak kahwin sebab masih belajar atau duit tak cukup. 

Mak aku cakap selagi tak habis belajar jangan kahwin. Sebab mak cakap bila dah kahwin tanggungjawab besar. Hmm...adakah mak aku ada pengalaman ngeri membesarkan aku?? Mungkin dari segi nak stabilkan diri kot..Hidup pelajar ni memang tunggang-langgang. Duit kerajaan bagi pon cukup-cukup untuk lepas satu perut bersaiz L.

Aku baru tengok satu video yang orang share kat Facebook. Tak kisah la dari minit pertama sampai sudah tu sweet, yang membuat aku berfikir ialah kata-kata pada minit terakhir tu. Tapi....aku tak ingat apa dia cakap. HaHa.

Hmm....aku rasa lebih kurang macam ni lah isi pentingnya. Bercinta lepas kahwin adalah lebih bagus. Ye la...dah sah tu nak romantik lebih-lebih pon dah halal. Aku pon tumpang gembira la kat pasangan tu. 

Tapi...........

Aku rasa dipandang rendah beberapa sentimeter sebab aku bercinta sebelum kahwin. Tetiba semua orang nak bercinta lepas kahwin. HaHa. Walaubagaimanapon, kisah hidup semua orang tak sama. Makanya tak boleh dibanding-banding. Ada pasangan yang cuba bercinta lepas kahwin tu berjaya, ada yang tak. 





Yes! Single but not available =)

Ada member share kat Facebook. Haishh..lambat lagi nak abis belajar. InsyaAllah hujung tahun 2013. Ada lagi tak tarikh cantik lepas tu?? HaHa. Tak kisah lah.. Berebut-rebut nak sangat tarikh cantik, buat kenduri takde orang nak datang. Lagi menyedihkan. Aku tak nak lah buat majlis time cuti sekolah. Set.

Berbalik kepada isu tadi. Ouh..perenggan yang atas ni hanya selingan. Mintak maap ye. Aku rasa before kahwin, mesti ada sesi mengenal hati budi. Jadi aku rasa tak wujud la bercinta lepas kahwin. Kot mana pon, memang dah kenal sebulan dua sebelum kahwin, and of course dah start bercinta time tu. Ye tak? Ada ke orang yang tak kenal langsung bakal suami/isteri nya sampailah beberapa minit sebelum akad nikah? 

Cuma tempoh sesi suai kenal tu yang berbeza-beza. 10 hari atau 10 tahun tu yang menjadi pengukur tahap kematangan sebuah perhubungan. Memang secara lumrahnya, usia mematangkan kita. Hmm...pendek kata, nak buat cmna dah aku dipertemukan dengan dia awal. Walaupon aku tidak ditakdirkan bercinta lepas kahwin, doanya moga aku terus bercinta lepas kahwin.

Amin.





Saja-saja

I promised to sing this song dedicated to someone. But this song neither came out in the radio nor at the Redbox. So instead, I put it here =)

Please..please...please bare with me. HeHe.



video



Long Distance Relationship

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Why oh why? Kenapa jarak seringkali dijadikan alasan kepada punca retaknya sebuah perhubungan. Mungkinkah selama ini kita bertanggapan bahawa cinta hati kita itu fungsinya tukang tapau makanan, tukang teman tengok movie, tukang driver yang antar dan ambik kita dari stesen bas? Mungkin juga kita sudah terbiasa dengan keadaan itu dan tanpa disedari kita sudah tidak boleh mengurus diri sendiri tanpa menyusahkan orang. 

Jarak menjadi masalah kepada golongan yang tidak boleh tidak ditemani. Cinta itu bukan memiliki. Kita tidak punya hak untuk menahan cinta hati dari pergi memenuhi cita-cita sendiri. Kita tidak pernah punya hak untuk mementingkan diri sendiri dalam perhubungan. Apakah kita lupa pada perkongsian yang dipersetujui? Separuh hatinya untuk kita, separuh lagi untuk seluruh yang lain selain kita. 

Kita tidak berkongsi dengan sesiapa bahagian kita. Jadi kenapa kita nak pertikai separuh lagi yang dikongsi sejuta benda? Bila dia pergi jauh, kita rasa dia buang kita. Bila dia tak telefon, kita rasa dia dah lupakan kita. Bila dia tak ambil kisah, kita rasa dia dah tak menyinta. Semua ini mitos bullshit!

Jarak menyebabkan kita mudah mengukur dan berkira. Pegi dua bulan, balik dua hari. Bila balik, sehari ada hal. Tinggal sehari untuk kita. Kita rasa tidak adil dan mula berkira-kira. Sebenarnya bukan kuantiti yang patut dirisaukan. Tapi kualiti masa yang diluangkan bersama-sama. Tapi kita selalu tamak kan?

Dan mereka yang sepi itu sentiasa menyalahkan jarak. Padahal mereka malu mengaku yang memang mereka kecundang dengan pelawaan yang lain. Adakah mereka yakin, jika tiada istilah jarak ini, mereka tidak curang?? Sungguh hipokrit. Tiada hubungan yang pernah tewas kerana jauhnya mata. Hakikatnya berlambak yang berpisah kerana jauhnya hati. 

Dua hati umpama magnet. Umpama kutub selatan di hujung sana, kutub utara di hujung sini. Jauhnya separuh lilitan bumi namun tidak pernah berhenti tertarik. Jadi kenapa sekarang jarak jauh itu menjadi masalah? Adakah manusia semakin ortodox hingga tak kenal smartphone dan skype? Atau sekurangnya Yahoo Mesenger? 



Walau bagaimanapon, sesuatu itu memang memakan masa untuk terbiasa. Setahun pertama bercinta, memang kita tak biasa tanpa dia. Tapi kita harus belajar berdikari. Kerana kita pon tak sentiasa ada di sisi dia. Bila berjauhan, janganlah mendesak. Cubalah memahami. 

Haishhh...cinta itu unik. Walaupon semua orang tahu lumrahnya cinta itu membahagiakan, sayangnya tak semua orang tahu betapa lapangnya dada jika di cuping telinga dengar dia berkata I Miss You lalu gagang diletakkan setelah kita berkata I Miss You Too. 




Cinta bukan memiliki dan kekadang harus dilepas



Cinta itu adalah perasaan yang rumit. Cinta membuatkan kita hilang pertimbangan dan kadang-kadang mendorong kita untuk melakukan satu pengorbanan yang mungkin pada pandangan orang lain ialah satu kebodohan. Kisah cinta setiap orang berbeza. Jadi memang susah untuk kita membanding-bandingkan dengan kisah cinta teragung yang lain. 

Selalunya hanya kita yang memahami diri sendiri dan keperluan kita daripada cinta. Ada yang memerlukan perhatian sepanjang masa, ingin pergi ke mana bersama dan mengisi kekosongan hari dengan si dia ada di sisi. Cinta ini hanya berkisar antara dua nyawa yang hampir melupakan dunia sekeliling. Matanya gelap ketika menoleh ke kiri dan kanan, tapi tidak bila kekal ke depan. Mungkin pada mereka, yang lain tidak penting asalkan ada satu sama lain.

Namun ada juga yang tidak perlu clingy. Hanya komitmen, kejujuran dan kesetiaan yang dipinta. Cinta ini mungkin boleh dipanggil cinta dewasa kerana tidak semua orang memahami bahawa cinta itu bukan ditafsirkan sebagai memiliki. Cukuplah sekadar memiliki hatinya kerana jasadnya mungkin lebih diperlukan oleh ibunya atau bapanya. Cinta dewasa tidak mengongkong.

Ada juga cinta yang tak kesampaian. Cinta yang bertepuk sebelah tangan. Kata orang, cinta jenis ini wujud kerana pengecut yang tidak berani meluahkan perasaannya dan tidak berani menerima penolakan. Mungkin lebih baik mencintai dalam diam, merenung dari jauh dan mengirim doa semoga dia baik-baik aja. Ada yang lebih selesa memutarkan lagu cinta berkali-kali dan menghayati lirik seolah-olah kisah hidup mereka telah dijadikan lagu. Tiada mustahil ada yang selesa begini.


Dan jangan terkejut kalau ada juga cinta yang lebih baik tidak wujud. Cinta yang menjadikan kita bodoh. Lebih dungu jika kita sedar akan kebodohan itu. Beza pengorbanan dan kebodohan ialah, pengorbanan itu sepatutnya membawa kepada perkara yang lebih baik. Manakala kebodohan hanya mengusutkan keadaan. Cinta yang kononnya sanggup buat apa saja demi dia. Cinta yang sentiasa memerlukan bukti. Jika cinta, tunjukkan bukti itu dan ini. Jika tiada bukti, cinta tidak akan diberi. Cinta yang berlandaskan sogokan bukti ini sepatutnya tidak ada. Kerana cinta adalah perkaitan hati. Bukan perkaitan gaji besar, kereta besar, rumah besar dan boobs besar. Ini cinta yang palsu. Tiada cinta dalam dirinya. Jadi berhentilah!


Dalam banyak banyak cinta, cinta yang mana kita harap akan lalui? Tentunya cinta yang paling sempurna. Tapi cinta yang sempurna itu luas takrifannya. Mungkin ada yang mengatakan cinta yang sakit itu lah yang sempurna. Kerana itu mereka tidak mahu berhenti menyakitkan diri sendiri kerana cinta. Mungkin ada yang mahu kekal cinta dari jauh. Kerana itu mereka menyimpan perasaan itu dalam-dalam, takut terluka jika diluah. 

Apa yang penting, cinta itu membuat kita gila jika gagal mengawalnya. Ia membuatkan kita curang jika menyintai lebih dari satu. Namun dengan kawalan yang baik, cinta itu sangat membahagiakan. Cinta itu boleh menjadi nikmat jika ia hadir pada masa yang betul, tempat yang betul dan diserahkan kepada orang yang betul. Cinta menjadi satu masalah kiranya ianya datang pada masa yang salah, tempat yang salah dan diserahkan kepada orang yang salah. 


Shouting the melody

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni sangat happy sebab finally aku boleh ber-karaoke di RedBox dan bukannya di jamban. Sempena musim cuti sekolah ini, student price valid untuk setiap hari termasuk hari Sabtu dan Ahad. Keluarkan RM12++ dan boleh rock satu Starhill. Sangat berbaloi-baloi. Memang hari ni temanya all out. Lagu tinggi lagu rendah semua aku bantai. Seb baik dia provide sorang dua gelas air sedap. HaHa. Untuk harga fix tu, dia bagi melalak 3 jam tanpa henti. Suka hati kau lah nak nyanyi sampai anak tekak pecah pon. Huahaha.

Menyanyi secara tak komersial ni adalah satu terapi jugak. Kadang-kadang kita macam nak keluarkan segala karat-karat dalam otak tu kan, tapi tak tau kat mana nak tempik kuat-kuat. So apa lagi mau tunggu, pegi karok lagu Aerosmith satu. Konon-konon semua masalah macam keluar berterabur ikut anak tekak ni la. Takde masalah pon takde hal nak pegi. Menyanyi jugak memang sebenarnya telah terbukti dapat menolong pesakit stroke untuk recover. So, memang ini terapi yang best dan awesome!

Namun, aku tak cakap menyanyi sepanjang masa tu boleh tenangkan jiwa yang sedang lara. It's just one of the million ways. Lain orang lain pendekatannya. Simply said, aku memang dari kecik suka menyanyi lah. Dulu-dulu tak malu nak nyanyi tepi jalan kat stesen keretapi. Bukan nyanyi kosong aje. Orang lalu-lalang siap bagi duit. Mak aku la citer. Aku time tu 4 tahun mana nak ingat. My supportive dad pon terus balik tu beli karaoke set kat rumah. Memang geng melalak sehati sejiwa.


All in all, hari ni aku have fun sangat-sangat. Lepas nyanyi tengok Ombak Rindu. Aaron Aziz and Maya Karin datang. Dah la die tetibe cut masa scene senggama. Hilang penghayatan aku. Haishh...dah dua kali jumpa Aaron Aziz. Ada la face to face 20 meter jaraknya. Der...orang lain bersepah gambar sebelah-sebelah. Tak kisah lah. Jauh di mata dekat di hati. Bila la nak jumpa Adi Putra plak ni. Isk Isk Isk.



Love the way you lie

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Hari ini adalah hari yang baik kerana aku rajin nak karang entry. Dan isu kali ini adalah berkaitan dengan kepercayaan antara satu sama lain dalam relationship. Dalam setiap relationship, kita sentiasa trust partner kita yang dia akan sentiasa jujur dengan kita. Tak kisah lah dalam apa situasi sekalipon, buruk atau baik, kita harap partner kita jujur. Bila ditanya, sentiasa memberi jawapan yang benar dan tidak putar-belit.

Namun adakalanya kita rasa ada sesetengah perkara yang tak perlu untuk diberitahu dengan alasan untuk menjaga hati. Contohnya kita keluar weekend dengan lelaki lain atau main mesej dengan lelaki lain ataupon kita gayut sampai subuh dengan lelaki lain. 

Kebiasaannya perkara yang paling kita tak nak beritahu partner kita adalah berkaitan lelaki lain. Ini daripada sudut pandangan perempuan lah. Sebabnya hanya satu. Kita tak nak melukakan hati orang yang kita sayang namun kita sendiri tak nak hentikan benda-benda yang kita buat kat belakang tu.

Langit tak selalunya cerah. Semua yang kita simpan dalam-dalam tu akan terkantoi jugak. Dan tahukah anda, jika partner kita mengetahui perkara itu bukan dari mulut kita sendiri, hatinya akan terluka 1000 kali ganda berbanding jika kita mengaku awal-awal. 

Apatah lagi jika partner kita sengaja ingin menguji kejujuran kita dengan menanyakan soalan pelik secara tetiba, dan kita memilih untuk menipu demi menjaga rahsia yang tersembunyi, maka hatinya akan rabak 1000 kali ganda lagi. Wait a minute!! Do you expect he will chill after hearing all those craps....


when he actually knows that you are spitting lies?

Dan lepas kita tau yang kita dah kantoi, tidak kah kita rasa seperti mau membaling handphone ke dinding atau nak terjun sungai? Bukan sebab marah..tapi sebab malu dan rasa bersalah yang amat. 

Setelah bermain kayu tiga sekian lama, jangan lah kita expect semua nya kembali normal dalam masa sehari. We owe them a long explaination. Kita hendaklah tidak menjadi pengecut dan lari setelah memperkotak-katikkan anak orang. Walaupon masih rasa berat, kita hendaklah sehabis jujur menjelaskan penipuan kita dari mula sampai akhir. Dan kita jangan expect apa yang kita jelaskan tu dah cukup.

Once a guy had said this to me, 


I caught you in a lie, now it makes me questioning everything you say.


Dan mengikut pengalaman, jika alasan kita menipu adalah untuk menjaga hati, lagi la nampak yang sebenarnya kita tiada niat untuk berhenti main kayu tiga. Walaupon sebenarnya kita hanya lah berkawan-kawan secara liar, namun sesuatu perkara itu menjadi salah bila kita menjadikan ianya rahsia. Of course la kita rahsiakan benda tu sebab kita tau benda tu tak patut buat kan?


Dan satu isu lagi, kita selalu rasa kita bukan menipu, cuma tak cakap. Ini juga salah satu ayat femes para pendusta bijak. Kita tak cakap sebab kita nak simpan rahsia yang minggu lepas kita date dengan ex-schoolmate what so ever, which means kita sedang menipu la jugak kan? So, I don't see any difference here. 

Perasaan setelah kantoi sangat dasyat. Kita akan jadi speechless yang amat sebab mulut ni rasa berat nak mengucapkan setiap kesalahan yang kita dah buat. Sesetengah relationship gagal diselamatkan lepas kantoi ni. 

Namun ada juga relationship yang berjaya diselamatkan. Caranya nampak mudah tapi susah. Kita berjanji untuk takkan ulang lagi dan lepas ni akan sentiasa jujur. Tapi sekuat mana kita untuk memegang janji tu? Dan kita akan mula pikir banyak kali dan mungkin mengulangi cycle yang sama.

Walaubagaimanapon, bak kata omputeh, lightning don't strike the same place twice. Kali pertama, rasa cinta masih utuh. Namun kali kedua mungkin tidak lagi. 


Jadi pendapat aku, selepas kita come clean dengan semuanya, kita mesti berubah sementara diberi peluang. Kita pon tak suka kalau orang tipu kita kan? Kalau partner kita menipu, belum tentu kita boleh bagi peluang yang sama macam yang kita dapat kan? 

But then, do you know why people cheat and lie?

To start all over again, don't cling to the past. Man makes mistakes. But there's always a way to correct our mistakes. 


Get over with regrets because it takes you to no where. The present time is more important since future is not us to see, Que Sera Sera.