It's an anniversary again

October 30, 2006 was the first time I met him. We promised to meet at Komuter Tasik Selatan. However, due to misunderstanding, I took the train first to Mid Valley and left him waiting at the seat under the stairs. As the train moved, I saw him and quickly texted him, "Awak ke yang duduk bawah tangga tu?"

I waited for him at Mid Valley station instead. And we had our first meal together which was bubur ayam McD. Then we bought our first movie ticket. Believe me, we lined up in the long queue just to watch Diva Popular. But only now we know that none of us actually want to watch that movie. Sigh.

The next day, we had our second date which was on October 31. We went to Mines Shopping Fair. We sat nearby the lake and tried to understanding more about each other. We talked about silly things that I would think twice to repeat them here. He suddenly tried to say some words, which I clearly remembered that it took half an hour to hear the full sentence. 

He looked into my eyes and asked, "Sudikah awak menjadi kekasih hati saya?"

Although it was still a clear blue sky, I could see the fireworks up there. But I didn't give up so early. When we had our dinner, his plate was only half empty and I thought that I shouldn't torture him more. Only because I felt pity of the leftover Nasi Goreng Cina. And I was too shy to finish it up on his behalf. Simply said, it only lasted for 3 hours. 

Judging from the above situation, some may said that I was so easy and and a bit desperate. Whatever you think, I have my own reasons.

  1. We can start from blank. Our good or bad histories are not related to each other. We come to see each other with zero hard feelings and therefore we can start at fresh and together paint our colourful life ahead. 
  2. There are too many unrequited love in this world. And this kind of love causes so many cries. Thus, if two people like each other, there is no need to wait. It is already a perfect time. And we wouldn't know when the next perfect time will come.
  3. First impression is everything. I can see that he is a good and gentleman guy. Not only to me but also to others. He is truly a gentleman guy. I bumped into a guy's blog telling how he hates to carry plastic bags for his girlfriend, how girls should carry one or two bags by themselves and so on. And my impression is, this guy is just playing around with his girl.
Alhamdulillah. Praises to Allah. Our relationship lasts for five years now. We are each other's first love. It is true that we start with zero knowledge about this but every single thing that we discover bonds our chemistry together. 

Truly said, up until now, we have nothing in common. He is more realistic while I like to dream. He buys only necessary things but I'm obviously 180 degree. Everything is the opposite way. But this also means that we complete the circle for each other. Somebody needs to wake me up from my ridiculous dreams and excessive cash flows. HAHA.

Ok lah. I have prepared a short slideshow earlier. I know it is amateur. But still, I want to dedicate my hard work to my beloved Mr. D and all of you, please give some applause to Miss Photographer Aishah Haron. Enjoice!


video













Vulgar fashion statement

Tahukah anda asal-usul fesyen pakai seluar londeh tayang seluar dalam yang kini diamalkan setiap hari oleh golongan lelaki melebihi amalan wajib solat Jumaat seminggu sekali?

Fesyen ini sebenarnya bermula di penjara US. Dulu kala orang jahat ditangkap dan disumbat dalam penjara dengan pakaian asal diorang. Selalunya diorang mesti la pakai belt. Bila masuk penjara, hidup mula resah gelisah. Ada yang nak bunuh diri dan ada yang tak tentu pasal nak cari gaduh. So, satu-satunya senjata yang available ialah belt diorang la. 

Jadi, lepas makin menjadi-jadi plak bunuh diri ngn gaduh-gaduh ni, pihak penjara pon buat la uniform terhormat untuk penduduk penjara. Uniform ni dah la besar. Pastu belt dah tak dibenarkan pakai dengan harapan orang-orang jahat ni mati kutu sket takde belt. Orang bagi pakai belt, diorang tak reti guna. Maka bermulah sesi gaduh tarik-tarik seluar. HaHa. Ini aku tokok-tambah.

So dari situ lah start pakai seluar londeh nampak seluar dalam ni. Yang aku pelik, mulanya dari dalam penjara. Ntah macam mana tradisi pelik ni keluar plak kat masyarakat. Dalam kalangan pelopor dalam masyarakat tu, ada la kot bekas penghuni penjara. Dah keluar tu, agaknya lupa cara pakai belt. 

Hari tu kat kedai photostat kat Uniten, ada mamat Cina tu lagi la dasyat. Dah la tak pakai belt, seluar dalam pon tak pakai! Secara jujurnya, memang aku nampak half bontot dia. Geli ok. Dia ingat dia sorang nk photostat nota??

Guys out there, are you too dumb to buy a belt? Or do you have trouble on finding a pair that fits? Kain pelikat arwah atuk aku lagi berseni coraknya dari seluar dalam korang. Ada hati nak show off. Al-Fatihah untuk atuk aku.



Aku pelajar



Sape cakap aku tak belajar? Cukup besar tak gambar ni? Minggu depan ada 3 test. Semua 3 credit hour papers. Sem ini bagai tak cukup je jari kaki tangan yang dikurniakan tuhan. Namun, ini lah tanggungjawab pelajar. Tambah-tambah lagi yang makan duit kerajaan. 

Dear my readers, wish me luck. Doakan saya tak tertinggal kalkulator di dalam kete lagi. Kalau tak, terpaksa lah saya berlari bagai dikejar lipas lagi untuk mengambilnya tatkala orang dah masuk dalam dewan. 

To all of you yang ada test jugak, best of luck bebeh! 



Ini adalah akibat perasan atlet kebangsaan acara larian dengan kasut tumit tinggi. Dah seminggu berlalu, tapi still tak ok lagi. Haishh T_T




Kenapa saya suka KFC Original Recipe? Finger lickin' GOOD



Satu family makan OR Chicken. Even mama papa pon suka OR ni. Sebabnya bila makan terasa bagai memakan ayam yang berlum ternoda. HaHa. Kalau makan spicy, dah rasa pedas rempah-ratus. OR ni pon for sure ada rempah, tapi maybe abang tukang masak KFC ni dah gaul 3 jam kat belakang tu supaya sebati. Kecik-kecik dulu memang KFC lah pujaan hati. Sekarang pon. Mama papa memang tak leh masuk ngn fastfood lain. Kalau jamu KFC, tak boleh tolak...selalu ambik Family Feast yang ada 9 ketul tu. Mama makan sikit. So die punye kuota seketul je. Kitorang yang lain semua 2 ketul sorang. Ishhh...terliur plak. Hmm...nak Kepci @_@

Selain tu, lately ni aku kan nak jadi calorie freak. So hasil google aku, OR chicken ternyata mempunyai kalori yang lebih rendah berbanding Spicy chicken. Ini adalah info yang aku copy paste sendiri dari website nutrition KFC. 

OR Whole Wing - kat Malaysia kepak takde
Spicy Whole Wing - 204 kcal

OR Chicken Breast - 342 kcal
Spicy Chicken Breast - 353 kcal


OR Drumstick - 160 kcal
Spicy Drumstick - 179 kcal

OR Thigh - 287 kcal
Spicy Thigh - 313 kcal

OR Rib - 275 kcal
Spicy Rib - 328 kcal

Dengan ketinggian dan berat badan semasa aku, untuk terus hilangkan 1 kg dalam masa 1 minggu, aku hanya boleh top pup 1094 kcal sehari. Kalau nak makan lebih, aku mesti buat extra exercise untuk balance kan balik the equation. So, lagi la aku bersyukur aku memang sejak azali suka makan OR chicken ni.


Malangnya cheesy wedges ini mengandungi kalori yang sangat tinggi tetapi tidak mengenyangkan iaitu 310 kcal. Kalau campur ngn ayam 2 ketul, wah wah wah....abis la kuota top up aku. Deym! Tapi KFC sungguh tempting dan membuat aku drooling di kiri dan kanan >..<

Selain itu, aku suka makan OR sebab malas nak kunyah kuat-kuat. Takut terseliuh tulang rahang. Sebabnya bila aku cuba makan spicy, mesti kulit die keras atau pon dalam bahasa modennya crunchy. Tapi lagi dasyat kalau die liat. Adeh...at least aku dah takde gigi nanti still boleh makan ayam KFC. Hua! Hua! Hua! Akan ku gelakkan Mr. D sebab nanti dah umur 70 tahun, die hanya mampu amik bau je KFC aku =) Takpe, die makan jugak OR. So boleh share SIKIT. 

Ouh..sedikit info. Air paling kurang kalori di KFC ialah 7 UP Revive. Hmm...nanti aku nak order air ni je. Jimat lebih kurang 20 kcal dari air lain. Paling banyak kalori ialah Iced Milo. Seperti diduga la. Nama pon minuman pembekal tenaga. 


Kenapa? Kenapa tetibe ade gambar Zinger burger kat sini? Sebab ia adalah feberet aku? Memang pon! Berbanding McD (no offense McD die hard fans), aku lebih berselera menatap Zinger Burger. Kalau menatap pon dah nafsu membuak-buak, ini kan pula setelah masuk mulut. Silap-silap boleh tersumbat esofagus aku sebab tak sempat mengunyah.

Ouh TIDAKKKKK!!! Aku semakin craving. Dan jiran keliling umah aku ni tak reti-reti nak benti masak? Pukul 5 pagi pon aku boleh bau Maggi Ayam? LoLs...Dosa tau tak hulur. Isk Isk Isk.



Bercakap pasal Chicky Club ni, aku dulu punye la merayu-rayu nak join and dapat kad comel ni. Kalau tak silap, die untuk under 12 je kot. Yang pandirnye, setelah akhirnya mama papa bagi join menatang ni, umor aku dah lebih had. Melepas aku barang mainan yang die pamer dalam cermin kaca tu. How sad T_T


Ok fine. Dalam hati nak macam-macam. Tapi kalau dapat Snack Plate pon jadi la. Aku pelik asal die panggil snack. Padahal ini dah lebih separuh limit kalori aku. Haishh.... one find day, bila aku puasa lagi...baru boleh makan ni! Ada paham! 

Credit gambar kat website KFC Malaysia. Aku tak dapat free Snack Plate ke buat advertorial tak berbayar ni? HeHe.



Gadis High Maintenance



Sejak dua menjak ini, rasanya selalu sangat dengar orang cakap aku ni high maintenance. Tapi takpe. Bagi aku itu adalah satu pujian. Sebab aku rasa takde benda yang salah di situ. Walau bagaimanapun, sila jangan perli-perli lagi setiap kali jumpa ya. HaHa.

Aku sifat high maintenance ini develop bukan dalam satu masa yang singkat. Ye la...duit pon bukan jatuh dari langit begitu sahaja kan. Dalam erti kata lain, berbelanja mengikut kemampuan. Aku rasa aku ni tak la high maintenance sangat. Makan kat Mapley pon layan jugak. Sate kambing kat Kelisa pon sedap. Asalkan tempat tu bersih dan sedap, boleh je sumbat dalam perut. 

Dari segi pakaian plak, aku dah jarang shopping. Sebabnya almari goyang aku ni sikit hari lagi dah nak roboh. Brand yang aku pakai, adik aku pon pakai. Aku tak rasa die high maintenance. HaHa. Ape yang aku pakai adalah mengikut kemampuan ayahanda dan bonda. Aku mampu bersusah senang bersama keluarga. Ya..itulah kelebihan anak sulong yang lebih mature dan sensitif. 

Dari segi aksesori, memang la dah up sket hari zaman sekolah. Takkan nak pkai beg Swan lagi. Kasut pon sama je lah. Aku rasa semua budak Uniten pakai Adidas, Nike, Reebok, Lacoste, Esprit dan pelbagai spesis lagi. Budak Uniten semua kaya-kaya. Sama ada hasil menuai duit kerajaan atau pama. 

Tapi yang jadi isunya sekarang ialah mungkin sesetengah orang tak dapat terima aku berbelanja jumlah yang banyak untuk one particular item, yang bagi diorang tak penting. Ala...Mr. D pon selalu je cakap membazir. Tapi takpe. I know what I want. For that one particular item, this is the price I have to pay. So leave it like that. Sebab itu aku tak banyak saving. Sebab aku takkan biarkan wish list aku terperap lama-lama. 

Apa aku nak hari ni, kalau boleh esok jugak nak beli. Seb baik nafsu aku tak membuak-buak untuk beli gadjet canggih zaman moden ni. Cuma kalau ada orang bagi free, aku amik je la kan. Jadi untuk menyeimbangkan balik keadaan, memandangkan aku dah jarang shopping baju dan seluar, aku invest dalam perkara-perkara yang boleh bagi long term benefits. 

Kepada Mr. D yang di-chentew sangat-sangat, jangan lah anda cuak. Sesungguhnya saya tidak akan membebankan anda melebihi kemampuan anda. Kerana situasi anda sekarang sudah cukup untuk menampung keperluan saya. Biar lah saya yang menanggung kehendak saya sendiri. 

Update:
Aku baru buat kuiz Are You A High Maintenance Girl kat satu website Indon. Dan ini adalah hasilnya.

real diva
Hmm... kayaknya kita calon diva, nih. Kita paling anti kalau disuruh melakukan sesuatu yang butuh usaha keras. Prinsipnya, daripada susah-susah, mending enggak usah sekalian. Misal, daripada mesti naik angkot berkali-kali, mending enggak usah pergi, deh. Alasannya cuma satu, kita enggak mau mempersulit diri kita sendiri. Memang sih, enggak ada yang bisa memaksa kita buat melakukan apa yang enggak kita sukai, tapi sedih banget kalau kita jadi kelewatan banyak hal atau kesempatan seru cuma karena enggak mau susah sedikit. Ayo dooong, ingat kata pepatah, ‘enggak kotor, ya, enggak belajar’. 

Betul la tu..enggak kotor, enggak belajar!



Let's change our habit and follow the Sunnah

Credit kepada pemilik asal gambar dan jugak empunya Fesbuk yang share benda ni ;)


Assalamualaikum kengkawan sekalian ;)

Lama kot aku tak update. Busy btul ngn assignment ngan project. Ok, tipu sket. Project aku tak start buat pon. Haha..Due date? Dah nak dekat dah. Tapi tak perlu cuak sebab in the end, everything will be fine. Heee....

Ok lah. Saje aku tampal besau-besau sket gambar ni. Semenjak terkena angin KL dan kemudian angin Eropah pulak, nilai-nilai murni kurang dipraktikkan. Isk Isk Isk. Akibat angin-angin urban berkenaan, aku pasti benda-benda yang kita buat kat sekolah asrama dulu, dah ke laut dalam.

Jadi, jom lah ramai-ramai kita apply balik benda-benda baik tu. Memang lah orang akan cakap tak cool, then ada persepsi bila orang jawab InsyaAllah tu macam tak boleh janji kan. Tapi itu lah yang sepatutnya. Semua yang berlaku dengan keizinan Allah.

Aku ingat lagi kat GMI dulu sembang-sembang ngn Su. Su bakal isteri Gern tu. Dia cakap, kalau orang tu cakap InsyaAllah, sebenarnya sampai masa Allah akan ingat kan dia untuk buat sesuatu tu. Hebatkan?

Kesimpulannya, kalau tak dapat buat yang besar, buat lah yang kecik-kecik dulu. Okey?



Nak kurus? Perlu ada motif yang kukuh.

Masa pertama kali jumpa bf, badan aku memang sasa dan gagah perkasa. Haha. Tapi alhamdulillah dia nampak kecantikan yang ada pada aku. Kecantikan celah mana aku tak tau. Aku memang pendiam dengan stranger. Tapi dia pandai layan dan bukak topik. Walaupon dah sepuloh kali tanya pasal sekolah. Adehh...

First time dating merangkap first time jumpa. Bila tengok bakal-bakal couple di shopping complex yang jalan renggang-renggang dan malu-malu, teringat zaman dulu-dulu. First date adalah berkisar tentang penerimaan kelebihan dan kekurangan fizikal masing-masing. Then mengenal personaliti plak. 

Sampai sekarang dia tak pernah langsung sebut pasal kaki besar, dagu berlapis, lengan berkepak or perut berlipat. Semua cantik-cantik belaka. Hehe :)

So, isi pentingnya di sini:

Apakah motif aku bersusah payah nak mendapatkan berat badan ideal?

Pertama
Adakah untuk sihat?? Ye, aku memang berdoa agar selalu sihat dan cergas. Tapi kalau semata-mata untuk sihat, statement ini adalah 90% tipu. Overweight pon boleh sihat lagi. Kalau nak kurangkan makanan berlemak pon, tak perlu secara mendadak. 

Kedua
Adakah untuk menarik perhatian orang? Ouh...tidak sama sekali dan statement ini juga tipu belaka. Terima lah hakikat yang hidup ini penuh dengan penipuan.Hahaha. Kita semestinya sangat mementingkan pandangan orang sekeliling terhadap fizikal kita. 

Ketiga
Adakah untuk meningkatkan keyakinan diri? Tepat sekali!! Ada beza statement ini dengan yang kedua tadi. Aku selalu rasa rendah diri bila berkenalan dengan orang baru atau lebih tepat lagi dengan kenalan my bf. Jadi sebenarnya, aku nak buang perkara negatif tu sebab aku tak nak orang kutuk dia sebab ada gf yang extra size. 

Aku selalu dengar orang cakap 'Awek dia cun gila!'. And aku rasa hepi bagi pihak awek orang tu sebab dipuji begitu melambung. Of course la balak dia pon hepi sebab dapat awek cun yang diiktiraf ramai. 

Walaupon bf tak pernah cakap pape, tapi aku selaku gf terhormat hendaklah membuat sesuatu supaya rasa confident tinggi and afterwards senang nak get along dengan kawan-kawannya. Mungkin kawan-kawan dia pon tak pernah kesah. Tapi untuk diri sendiri yang kesah, memang patut buat sesuatu. 

Jika aku berjaya mencapai matlamat, maka aku akan rasa yang diri ni pon bukan calang-calang orang. Memang la tak mampu nak jadi macam model yang tinggi lampai tu and peha tak bercantum tu. Tapi at least aku boleh berbangga dengan hasil nekad dan usaha diri sendiri. Orang lain lahir keluar je sekeping. Aku keluar je berat dah 3.8 kg. See my point?

Ada orang yang dah sedia kurus, tapi tak cantik. Well, aku bercakap mengikut definisi 'cantik' yang normal di pandangan mata orang. Tapi muka kemik or hidung penyet dah tak boleh diubah. Not to say that I would be perfect, but I can try to lose some weight and see where it get me right? At least, I still have hope. 

People might ask, 'What if another hot looking guy falls for the new you?' I would say, 'Let them be! Itu yang kita mahu. HaHaHa.' Tak de orang yang naik angin tak tentu pasal bila ramai orang syok kat dia. Biar beribu hati yang suka kat kita, yang penting hati kita milik siapa. 

Worth it ke kalau aku nak turn to someone yang obviously tak boleh tengok awek bergetah?  No No No. Jika aku berjaya dalam misi ini, ia adalah hadiah kepada my bf. Dia mintak betis, aku bagi peha. Achtung! Perumpamaan saja. Plus dia sekeping je. Takkan naik pelamin nanti nak senget sebelah plak. Isk Isk Isk.

Pesanan buat rakan-rakan seangkatan di luar sana. Jika korang nak kurus, mulakan dengan mencipta motif. Pastikan motif ini logik dan betul-betul boleh dipegang sampai sudah. Yang single, boleh start dengan misi mencari partner yang hot. Yang dah sedia kapel, boleh tiru macam aku. I dun mind sharing. Only the tips ok. Not any other things. HaHa. 

Selalunya, but not always true, selalunya love can force someone to change 180 degree. Although it is a tough road, selalunya through this method, nothing is impossible right?

Finally everything will be fine.

And everything will come to end. So, thank you for reading guys :)

Treat your skin the best so that you are sedap mata memandang

I have to admit that my skin is aging!!! Demmit!

Dalam erti kata lain, aku dah tak boleh pakai pencuci muka kanak-kanak seperti Clearasil yang aku pakai bertahun-tahun lamanya dulu. Reasonnya, mereka sudah tidak mampu melawan agen pemusnah kulit akibat daripada panas terik matahari dan pemakaian make up. 

Mana tak nya...dulu pegi sekolah pakai baby powder je. Bertempek-tempek kat muka. Sekarang Revlon gitu. Sejak dari itu, muka aku dah jadi tapak semaian whitehead plak. Plus, dengan penggunaan eye make up remover yang tak sesuai, keliling mata jadi extra dehydrated dan menyumbang kepada fine lines. Kerepot habis lah!

Ahhh...tak sanggup nak describe kulit muka sendiri. Itu belum elaborate pasal muka tak glow segala bagai. Lebam sana-sini. Ok. I'm done with this kecacatan muka. Lepas ni promise to myself that I will spend more on my facial products.

Nak kurus, boleh pegi senam dan kontrol makan...tak payah pegi London Weight Management. Jadi sebelum aku terpaksa pegi New York Skin Solutions untuk treatment yang beribu tu, baik aku invest untuk product yang a bit mahal tapi worth it. Sementara boleh jaga sendiri kat rumah.

Yang penting, kita harus kenali kulit sendiri. Ada orang yang takde problem. Pakai product apa pon seswai. Untuk kulit sensitif macam aku, harus la diberi perhatian seakan-akan menjaga bayi. HaHa. Serious ni. Kulit aku spesis cerdik sket. Kalau product tu tak seswai, pakai 2 hari dah break out. So, better stop on the dot. 

Kalau seswai plak, memang takkan break out langsung. Begitu lah dulu aku setia kepada Clearasil selama 3 tahun. Lepas 2 hari pakai terus nampak perubahan yang positif. But now, no no no. Have to change it to 'stronger' one. 

Now, I'm using Dermalogica Travel Kit Set. At least, kalau ikut rutin harian aku, set itu akan bertahan 2 bulan. It costs me RM 183. 

Pre Cleanser + Cleanser + Toner + Moisturizer + Scrub + Lip Balm + Masque

Worth it untuk try sebab review pon bagus. No comedogenic ingredients + bla bla bla. Boleh usyar kat website ye. 

Stok dah nak abis. Setakat ini penggunaan product ini menunjukkan perubahan yang positif as in less visible whiteheads and enlarged pores. Jadi aku nak beli stok yang real punya, including:

Cleanser 500ml + Toner 250ml + Moisturizer 100ml + Eye Care 15ml

which cost me around RM 706. WOW! Gadai bulu kalau laku takpe jugak. Takpe, boleh pakai setahun kot. Plus eye care die review best. Apply couple of days dah kurang fine lines. So, why not give it a try right?  

Kenapa mesti model dia tak pakai baju?? Maybe dia nak highlight skin kot. Tak kesah lah. 

Ouh..lupa plak pasal facial kat Dermalogica. Best woo...tapi pricy la. Paling murah RM168. Saper duit lebih, boleh la sign up pakej untuk setahun. New customers still ada banyak benefits like discounts what so ever. Tapi aku yang serdak-serdak ni, hopefully my skin wud be ok to depend on their products only. 

For Mr Bf yang for sure akan condemn pasal ni, please aci this one for me. Aci laaaa >..<