Gaji Jurutera VS Pegawai Perubatan

Tadi sembang ngan housemate tentang gaji kumpulan professional jurutera dan pegawai perubatan. Tak sabar nak pegang duit. HuaHuaHua. Google punya google, at last jumpe la bendalah ni.

Tangga Gaji Kerajaan Tidak Termasuk Elaun Kehidupan Bahagia Untuk Jurutera >.<





Tangga Gaji Kerajaan Tidak Termasuk Elaun Kehidupan Bahagia Untuk Doktor




Sejurus meneliti jadual-jadual ni secara kasarnya....reaksi aku "Alaaaaaaaa..........>.<"

Tapi seb baik aku memang rajin google-google, jadi aku jumpe lagi satu  jadual yang cantik sket. Cantik sebab ade elaun-elaun kehidupan bahagia. HeHeHe.


JURUTERA
(AWAM)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(ELEKTRIK)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(ELEKTRONIK)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(MEKANIKAL)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
JURUTERA

(KIMIA)
J41
P1T1
RM2088.25
RM300.00
RM250.00
RM300.00
kredit kepada sumber jadual

So campur tolak darab bahagi...hmmm.....dekat 3 ribu jugak lah ek? Boleh la beli rumah, kahwin, honeymoon dan buat perkara gedik yang lain seperti beli rumah banglo 3 tingkat, kahwin di Palace of the Golden Horses dan honeymoon menjelajahi Europe. Suke2!! >.< 

PANG! PANG! PANG! PANG!

Tiga tamparan dari kiri, kanan, atas dan bawah hinggap di kepala ku.


Planning nak kencang sokmo! Belajar bagi habis dulu, pastu baru sambung berangan ye. Duit yang ade harus lah berjimat-cermat untuk masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Daripada membazir buat benda-benda pelik, baik beli Suzuki Swift kaler merah untuk bawak g pasar, sebijik Toyota Alphard untuk bawak anak-anak balik kampung dan sebijik Honda Accord untuk bawak pegi opis. Jadi total porch nak kena buat ialah 5 keping, include kereta Mr. D ngn extra for guest. So, sesaper nak datang rumah sila lah car-pool satu kereta SAHAJA k. HaHaHa.

Sudah-sudah lah tu berangan MOON....


(sambil bayang muka Asmak)

Ok, dah rasa sengal berangan lebih-lebih ni. Sape yang dah baca sampai baris ni, thanks sebab bertahan tanpa rasa mual-mual. Aku nak tido dah ni.

Esok last final paper sem ni. Seb baik petang. Jangan la ke laut aku esok. Lepas abis paper sok, nak fokus kat resolutions 2011. Chayok2!!

Good night everyone.



23 comments:

nisa said...

sketnye gaji engineer!!T_T

arifahyms said...

moon, ak bkk blog hg thru info kt fb. yg 4 tu name bakal anak2 ek? wah wah wah.. bkn maen lagi ;p

Feezah Hanimoon said...

nisa : aku pon sedey jugak...engineer pon berjasa kepada masyarakat >.<

ejan : aah...sebab nama bapak depa nnti dah seciput satu perkataan ja. haha

Anonymous said...

ehem.. akak.. sye stdnt asasi.. nk apply upu x lma lagi.. ade gak tringin nk amik mcanical engneerng nie.. best x blaja die..?? klo kje nnti mcm mne prospek kerjaya die?? n sjujurnya bg akak.. mne lg ok?? mcanical? civil? electrical? oil n gas? chem?

Feezah Hanimoon said...

salam cik adik anonymous....

ehem...akak student mechanical. nanti sem2 akhir baru nak pilih major. contoh major mcm mechatronic, thermal. kalau minat enviromental, go on for civil. civil ni tak semestinya bina-binaan tu.

kalau ikut prospek kerjaya plak, electrical engin mmg top sekarang. tapi, belajar mmg paling susah antara bidang2 engin. susah mcm mne tu tak sure lah. kalau tak silap, gaji pon lebih.

kesemua bidang ni berlainan. sangkut-paut pon sikit2 je. nk kenal minat tu senang je. mcm akak dulu, pernah join kelas practical untuk electrical. then kene electric shock, terus tak suke. haha...

mechanical plak ade machining, main2 potong besi, buat prototype jambatan ke crane ke. kalau cita2 nak keje bidang automotive pon boleh decide untuk mechi.

oil n gas tu mcm specific name untuk industri kan? mechanical, civil, electrical boleh masuk oil n gas kot...

chemical dulu pernah jadi aim jugak sebab minat kimia. in the end, curang ke mechi. so tak sempat la nk kaji abis. hehe...

satu lg info..kalau decide nk aim oil n gas, kene bersedia untuk spend time mostly kat pelantar. mcm my friend, ayah die sebulan kat laut, sebulan cuti kat rumah.

ada lagi satu bidang, electrical power engineering. try la google2 pasal tu. budak pompuan selalu amk EP ni. kalau budak laki selalu amk mechi.

just, untuk upu, ade IPTA yang top utk engineering. ni akak dengar2 je la..sebab akak pon study IPTS. so tak tau sangat pasal ranking IPTA. buat la research kat google. jgn lepas 1 sem dah nak tukar course. rugi je.

last but not least, best of luck!

Anonymous said...

style la akak. haha.. btw.. thx for ur infos.! gud luck 4 ur future..!may God bless u!! ^__^

E'Cham Kun said...

Hai..saya termasuk blog ini dah baca entry gaji doktor vs engineer.Tak bole sbnrnya nak banding gaji doktor n jurutera dlm tngga gaji krjaan. kalau tgk yg ditunjukkan tu jurutera start dari J41 dan doktor saya tak pasti adakah dari u44?? jadi spttnya banding kan J44 dan U44 baru fair n doktor lebih dlm rm2.00 ajer. so tak jauh beza. bidang engineering ini luas dan yg plg banyak digunakan skrg adalah civil. civil melibatkan byk aspek spt jalan,bangunan,bahan,alam sekitar,design,pengurusan,reka bentuk,surveying dan mcm2 lagi.bkn sy kata engineering lain tak byk guna ttp bidang lain tu sgt terhad dan krjaan lebih byk menyalurkan pruntukan ke bagi aktiviti pembangunan dan infrastruktur.Civil juga boleh pergi ke bidang oil dan gas dan perkapalan ttpi mrk di mchanical dan chemical tidak boleh masuk ke bidang pembinaan bangunan/jalan dan bahan. Lihat bezanya skrg?

Feezah Hanimoon said...

owh...thanks for the info. sy pon kurang paham dgn tangga gaji kerajaan ni. dan tak tau lah apa grade permulaan seorang doktor. tp mengikut cakap2 org, gaji doktor mmg lagi tinggi sebab belajar pon lagi lama.

lagi satu..saya rasa semua bidang engineering meluas dan tidak terhad. kalau civil dgn bangunan, jalan dan bahannya, mechi pula banyak diperlukan untuk bidang manufacturing. dan manufacturing itu mempunyai skop yang sangat luas yang turut termasuk dlm agenda pembangunan dan infrastruktur.

kesemua bidang engineering mmg berbeza fungsinya. tp saling berkait dan bergantung. mechanics is always everywhere aite ;)

Anonymous said...

tu gaji doktor yang lama punya. Sekarang yang latest dah revise tahun lepas. Untuk gaji doktor yang lepas boleh rujuk SPA atau laman web lain.
Sekadar nak betulkan info.

http://taqidoc.com/blog/2010/03/29/ud41ud44ud48ud52ud54-and-jusas-salaries-just-for-doctors/

Anonymous said...

http://laluandoktor.blogspot.com/2010/12/gaji-pegawai-perubatan.

Dyll said...

Hi adik2 sumer.. Sonok bc komen u all ni :) tingat ms zam blaja dlu. Well, i blja dlu in mechanical n currently work as an engineer in oil n gas. Ms mule2 keje dulu, basic rm2600, after 6 month cfirm dptla rm2900. Dgn bonus plg kurang 2 gj n every hjg bln ade lg satu bonus which we called contractual bonus. Skrg ni dh 5 thun dlm this industry range gj utk pglaman cmni 6-12k :) n x semua kje oil n gas kene dok oil rig sbb org salu pk kje oil n gas je dok pelantar. Nnt bole try google psl company2 oil n gas, yg salu dok pelantar tu besenye operation company, mcm my company is consultant, we more to design engineering..jom ar try kje oil n gas, no regret!

Feezah Hanimoon said...

menarik tu...saya pon mechanical yang tak ketahuan arah lagi. boleh la usyar bahagian konsultan ni nnti >.<

Anonymous said...

Slain doktor jgn lupa Pharmacist or Pegawai Farmasi..gaji Pegawai Farmasi juga tinggi..elaun kritikal je dah RM750..belum kira elaun2 len lagi..lepas campur tolak n bahagi ..Pegawai Farmasi gred U41 dapat secara kasar lebih kurang RM4000 sebulan..kalau swasta member diaorang bole dapat dlm RM5k to rm6k...masa belajar pun susah..nak amik course ni pun pointer kena tinggi CGPA above 3.85...ramai yg kurang tau pasal kerjaya Pharmacist ni..doktor lebih glamour..Di hospital doktor akan bekerjasama ngn Pegawai Farmasi..doktor check penyakit..Pegawai Farmasi bg ubat..Doktor ada MA n Nurse, Pegawai Farmasi ada Pembantu Farmasi @ Penolong Pegawai Farmasi(kelulusan Diploma)..Kerjaya ni mmg menarik n kaum bumiputera masih lagi kurang. Disamping tu laluan kerjaya pun cepat.Houseman. setahun je..lepas 3 tahun trus nek gred U44..4 tahun nek U48..kenaikan pangkat berdasarkan tempoh berkhidmat bukan berdasarkan kekosongan..bygkan umur 36 dah nek gred u54...cayalaa...

Anonymous said...

Tempoh purata kenaikan pangkat ke Gred 54:

* Pegawai Perubatan (Pakar) - 9 tahun (11 tahun sekarang)

* Pegawai Pergigian (Pakar) - 9 tahun (11 tahun sekarang)

* Pegawai Perubatan (Klinikal/Pentadbiran) - 12 tahun (17 tahun sekarang)

* Pegawai Pergigian (Klinikal/Pentadbiran) - 12 tahun (17 tahun sekarang)

* Pegawai Farmasi - 14 tahun (17 tahun sekarang)

Anonymous said...

assalamualaikum,,,
sekadar nak share

J41 vs U41 beza 2 ringgit j cm E'Cham Kun kata

pastu HO 2 tahun kerja..bukan 1 tahun.. 2 tahun yg horror,siap sedia kena maki dgn doktor2 atas apa smua..

dulu mmg mybe U41 duit lebih sket dari J41 sbb ada On-call..tp skrng On-call dh X ada. (HO nk cari duit dr On-call,,1x oncall cm rm50-100..if 1 bulan 7-8x ke,byk jgk la kan...tapi masa nak enjoy???))..

kesimpulannya,,tak jauh beza pon gaji engineer dgn doctor yg baru graduate.. beza nyer nanti ble masing2 dh buat masters/specialist ke,, dh buat phd/subspecialist ke.. tp by that time,,duit dh byk sgt dh..sbulan sekali nk gi overseas pon xpe :P

Anonymous said...

Assalamualaikum..

Thanx for sharing the article with us. Actually its not fair to compare the salary between these 2 professionals. To be specific, dont judge the engineer is private and in the gov sector. The salary range is different. I take one example here:-

Engineer (Private)
-5 yrs exp
-salary range RM4000 to RM10,000 (why ada range?? sebab tengok company apa kita masuk and price knwoledges kita)
-offshore allowance (RM500/day) based on my company benefit...PETRONAS will get RM80/day
-Car allowance (RM1400)- bergantung atas your company
-parking allowance (RM500)- bergantung atas your company


I believe engineers punya rate can say better...if you join oil and gas consultant...you can convert your contract to hourly rate normally after 10 yrs exp. I take one example, let say your exp is 10 yrs. so your hourly rate is rm100 then times with 160 hrs (based on 1 month working) so your salary is rm16,000. you just imagine if your rate up to rm300,rm400 per hour...walla... anyhow this example i took from my exp with consulting engineering firm (Oil n gas). Lets join Oil n Gas then you can see a big difference with other industries out there...

Anonymous said...

Perkara ini agak subjektif. Kalau kerja kerajaan di pekan sederhana dan kecil, kalau RM150,000 boleh dapat bungalow di kawasan tu dan dekat dengan sedara mara, ia masih mencukupi malah berlebihan. Risiko pun kurang. Kalau kerja di swasta, lagi-lagi kontrak, gaji RM15,000 bagus untuk jangkamasa pendek (cuma kalau saving bagus, eloklah). Kalau di pekan2 besar, walaupun gaji tinggi, belanja pun tinggi, kadang2 bayar parking bulan pun RN300, upah jaga anak. Lagi satu, sampai bila nak kerja sampai jam 9 malam setiap hari. Masa muda bolehlah. Secara conclusionnya, walaupun duit sangat penting, masing2 ada preference tersendiri.

Zoya Begam said...

kekosongan jawatan di malaysia jobs available here.

Rafieq Roslan said...

How about Telecommunication Engineering , Computer System and Communication Engineering, Network Engineering, Software Engineering, etc. :D

bengang23 said...

salam...hai sume...nie oil n gas xsemesti ye duk pelantar...mcm sy design n wt programming untk bumi armada...so kebnyakan mse duk pejabat wt programming HMI,PLC and autocad...

Anonymous said...

Jgn bandingkan gaji doc ngan engineer..doc belajar mcm nak mati..keje pn separuh nyawa..sbnrnya patut lg tinggi dpt gaji,mcm negara luar..

jimmy laa said...

jadi engineer kerja swasta masyuk..kena pandai main lompat2, pandai demand..skarang ni ramai kawan2 saya kerja sebagai technician gaji lebih tinggi dari engineer2 dorang..pengalaman penting dalam kejuruteraan nie..setiap 2tahun,pindah tempat baru..demand gaji lebih..ada yang sampai 7-8k xsampai 5 tahun kerja..kelulusan dip je pun..hmm..tpi betullah, electrical eng memang susah daripada civil,mechi,tapi paling berbaloi..kerja xterlampau hardest and still bagi gaji yang lumayan and berpatutan

Firdaus Hilmy said...

salam.. ada sapa2 boleh share skop kerja Elecctronic Engineering (Communication), gaji etc? lagi 1 tahun nak grad, tapi still blur dengan pasal kerja.. anyone? thanks!